Yatak Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatak Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler



YATAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR? 

İpuçları Ve Püf Noktaları Nelerdir?



Bir gün içerisinde sahip olduğumuz yirmi dört saatin ortalama sekiz saatini, yani günümüzün üçte birini geçirdiğimiz yataklarımızın temizliği ve hijyeni sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Yeterli ve gerekli sıklıkta, doğru şekilde temizlenmemiş yataklar çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu sağlık problemleri bazı durumlarda kızarıklık, kaşıntı ya da döküntü gibi deri ve cilt problemleri olurken bazı durumlarda ise nefes alışverişinizi etkileyen solunum yolu problemleri olabilir. Toz, ter ve bakteri gibi sebeplerle kirlenen yatakların temizliğinin nasıl yapılması gerektiği de çoğu kişi tarafından tam olarak bilinmemektedir. Siz de yatak temizliği nasıl yapılır sorusunun cevabını arayanlardansanız doğru yerdesiniz. Yataklarınızı doğru şekilde temizleyerek sağlığınızı tehdit edecek her türlü maddeden uzaklaştırabilmek için bazı ipuçları ve püf noktalarını bilmenizde yarar vardır. Yazımızın devamında sizlerle yatak temizliğinizi nasıl yapabileceğinizi, yatak temizleme işlemi sırasında kullanabileceğiniz doğal ya da kimyasal malzemeleri, yatak temizliğinin püf noktalarını paylaşıyor olacağız.



Yatak Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?



Yatak temizliğinizi ne sıklıkla yapmanız gerektiği aslında sizin fizyolojik durumunuz ya da evinizdeki yatak çeşitleri gibi pek çok etkene göre değişiklik gösterebilir. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa ya da çok fazla terleyen biriyseniz yatağınızı sık sık temizlemeniz gerekebilir. Ancak özel durumları dışarıda tutarak ortalama bir yaşantıya sahip kişilerin yatak temizlik sıklıkları ile ilgili tavsiyeler verilebilir. Uyandıktan hemen sonra yatağınızı toplamak yerine bir süre hava alması için açık bırakmanız günlük havalandırma için yeterli olacaktır. Bununla birlikte iki günde bir yastık kılıflarınızı da değiştirmelisiniz. Böylece saç dökülmesi, saçın hızlı yağlanması hatta sivilce gibi problemlerin önüne geçmeniz de mümkündür. Nevresim takımlarınızı ise haftada bir değiştirmeniz yeterli olacaktır. Haftalık temizlikte nevresim takımınızı çıkardıktan sonra detaylı yatak temizliği yaparak yeni nevresim takımınızı yatağa geçirebilirsiniz.



Yatak Başlığı Temizliği İçin En Etkili Yöntemler Hangileridir?



Yatak odası mobilyalarınızla yatağınızın uyumunu sağlayan yatak başlıkları bir yatak odası takımının olmazsa olmazlarındandır. En az diğer mobilyalar kadar önemli olan yatak başlıklarının temizliği de en az diğer mobilyalarınızın temizliği kadar önemli ve gereklidir. Yatak başlığınız kumaş, deri, demir ya da ahşap gibi farklı malzemelerden üretilmiş olabileceği için temizlik yapmadan önce mutlaka yatak başlığı modelinize uygun bir temizleme yöntemi seçtiğinize emin olmalısınız. Özellikle deri ya da kumaş başlıkların yıkama talimatlarını okumalısınız. Ahşap ya da demir olan yatak başlıklarında ise çürüme ya da paslanma oluşmaması için temizlik sonrası yatak başlığını tamamen kurutmalısınız. Aksi takdirde yatak başlığınız çürüyebilir, nemli kalan yatak başlığında küf ya da mantar oluşumu görülebilir.



Yatak Mite ve Akar Temizliği Neden Önemlidir? Nasıl Yapılır?



Toz akarı olarak da bilinen miteler, gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır ve bu sebeple de yaşadığımız ortamda ne kadar fazla olsalar da onları göremeyiz. Göremediğimiz için yatak mite ve akarlarını temizlemek de oldukça zordur. İnsan derisinden dökülen minik parçalarla yaşayan bu canlılar koltuklardan oyuncaklara, sandalyelerden halılara kadar evin her yerinde olabilirler. En çok bulundukları yerler ise yorgan ve yataklardır. Ortamda bulunduklarında hapşırma, gözlerde kaşıntı, burun tıkanması, öksürük ve hatta nefes almada güçlük gibi sağlık problemlerine yol açabilirler. Bu sebeple de yatak mite ve akarlarının temizliği oldukça önemlidir. Akarlar için özel üretilmiş fermuarlı ve akar geçirmeyen kumaşa sahip yastık ve yorgan kılıfları kullanmanız doğru olacaktır. Bunun yanı sıra kullandığınız battaniye, çarşaf, yorgan ve yatak alezi gibi ürünleri ise mümkün olan en sıcak suda yıkamanız akarları yok etmenin yollarından biridir. Ancak mutlaka ürünlerin yıkama talimatlarına uymayı unutmayınız.



Baza Yatak Temizliği Nasıl Yapılır ve Neden Gerekli?



Baza yataklar sahip oldukları depolama alanları sebebiyle sıklıkla tercih sebebi olmaktadır. Ancak baza yatakların depolama alanlarının olması bu depolama alanlarının temizlik gereksinimini de beraberinde getirir. Birbirinden farklı baza modelleri olsa da hepsinin temizlenmesi gerekir. Baza temizliği yaparken baza yatağınızın yatak kısmını temizledikten sonra baza kısmını da temizlemesiniz. Bunun için baza altındaki bölmede depoladığınız tüm eşyaları çıkartmalısınız. Eşyaların tamamı çıktıktan sonra kullandığınız bir temizlik malzemesi ve su ile tüm baza içini silerek temizleyebilirsiniz. Ardından bir sefer de sadece su ile silerek durulama işlemi yapabilirsiniz. Temizlik sonrası baza bir süre açık bırakılarak havalanması ve kuruması sağlanmalıdır.



Evde Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?



İlk olarak yatağınızda bulunan yastık ve yorganları kaldırın.

Kirli nevresimleri çıkartarak çamaşır makinesine atın, gerekiyorsa yastık, yorgan ve battaniyelerinizi de yıkama talimatlarına uygun olarak yıkayın.

Tekstil ürünleri yıkanırken o sırada yatağınızın üstünü, altını, yatak başlığını ve baza içini süpürün. Bu süpürme işlemi sırasında elektrik süpürgenizin uygun başlıklarını kullanabilirsiniz.



  • Süpürme sırasında ulaşamadığınız noktaların tozunu alabilmek için mikrofiber bir bez ve toz almaya uygun bir temizlik malzemesi kullanın.
  • Yatağınızdaki tozdan tamamen kurtulduktan sonra yatağınızın içine işleyen ter, toz, kir ve ölü derilerden arınabilmek için uygun bir kovaya kullandığınız temizlik malzemelerini ve sıcak ya da ılık bir suyu dökün. Bu sudan bir bez yardımıyla alarak tüm yatağınızı güzelce silin.
  • Silme işleminin ardından yatağın iyice kuruması gerekmektedir. Bunun için yatağı bir süre kurumaya ve havalanmaya bırakın.
  • Yatağınızın tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra temiz yastık kılıfı, çarşaf ve nevresiminizi geçirerek adeta yenilenmiş yatağınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Evde Yatak Temizliği Hangi Malzemelerle Yapılabilir?



Yatak temizliği yapmanın birden fazla yöntemi olduğu gibi yatak temizliği sırasında kullanabileceğiniz birden fazla malzeme de bulunmaktadır. Bu malzemeler leke çıkarıcı karışımlar, sıvı ya da toz deterjanlar, yatak temizliği için özel olarak üretilmiş kimyasallar olabilir. Bu malzemeleri su ile karıştırarak yataklarınızı temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sirke, duru su, karbonat gibi daha doğal ürünler de yatak temizliğinde kullanılabilmektedir. Hangi malzemeyi kullanacağınız tamamen size kalmıştır, ancak hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın, malzemeden sonra mutlaka temiz bir bez ile yatağınızı durulamayı ve hemen arkasından da kurumaya bırakmayı unutmayınız.



Yatak Temizliği İçin Hangi Doğal Malzemeler Kullanılabilir?



Yatak temizliği için kimyasal malzemeler kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Bazen alerji ya da astım gibi sağlık problemleri sebebiyle bazen ise sadece tercihen kimyasal kullanmak istemeyen kişiler için yatak temizliğinde kullanılabilecek pek çok doğal malzeme bulunmaktadır. Bunlardan ilki sirkedir. Bir kova içerisindeki suya az miktarda sirke ekleyerek oluşturacağınız sirkeli karışımla yatağınızı temizleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu sirke miktarını iyi ayarlamaktır. Eğer çok fazla miktarda sirke kullanırsanız yatağınızda istenmeyen bir sirke kokusu oluşabilir. Bir diğer doğal malzeme ise karbonattır. Yatağınızın üzerine karbonat döküp bir süre beklettikten sonra karbonatı süpürge ile süpürebilir ve sonrasında yatağınızı su ile silerek temizliğini sağlayabilirsiniz.



Yatak Temizliği ve Hijyen: Uykunuzu Etkiler mi?



Yatak temizliği hijyen ve sağlık açısından çok büyük önem taşır. Terleme, ölü deri dökülmesi, saç dökülmesi gibi sebeplerle yataklarınızda istemeden bakteri oluşumuna neden olursunuz. Bu bakteriler ve toz akarı olarak da bilinen mite canlıları temizlenmediği takdirde sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunların başında kaşıntı, saç dökülmesi, gözlerde kızarıklık ve sulanma gelmektedir. Ayrıca bu bakteriler ve toz kalıntıları solunum siteminizi etkileyerek çeşitli solunum hastalıklarına sebep olabilir. Astım, alerji ve burun tıkanıkları gibi sebeplerle nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Bu durum günlük yaşamınızı olumsuz etkilemenizin yanı sıra uyku kalitenizi de düşürür. Geceleri hapşırma ya da nefes alamama problemi ile birlikte bir türlü uykuya dalamayabilirsiniz. Ya da uykunuz sık sık bölünüyor olabilir. İşte tüm bu semptomlardan kurtulabilmek ve daha rahat bir uyku deneyimi yaşayabilmek için düzenli olarak yatak temizliği yapmanız önerilmektedir.



Yatak Altı Temizliği: Hangi Araçlar ve Yöntemler Kullanılabilir?



Yatak altları sürekli olarak görülmedi için genellikle temizlik konusunda da gözden kaçan noktalardır. Ancak yataklarınızın altının temiz olması da en az üstünün temiz olması kadar önemlidir. Bu sebeple yatak altı temizliğine de dikkat etmeli ve yatak altlarınızı da düzenli olarak temizlemelisiniz. Yatak altı temizliğinde en sık kullanılan yöntem yatağın alt kısmının önce elektrikli süpürge ile süpürülmesi sonra da bir bez ve deterjanlı karışım yardımıyla silinmesidir. Bu işlem sırasında kimyasal bir deterjan ya da ürün kullanmak istemiyorsanız sirke gibi doğal ürünleri de tercih edebilirsiniz. Yatak altının ve üstünün temizliğini düzenli bir şekilde yaptıktan sonra keyifli bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.